Äntligen är det dags för den där semesterresan som hela familjen är sett fram emot. Bilen packas, barnen stuvas in i baksätet och ni beger er ut på vägarna. Äventyret inleds med en roadtrip, vilket kan vara spännande i sig. Men sedan dyker den upp: tristessen.
Många långa timmar i en bil kan få även den mest tålmodige bilisten att bli uttråkad. Samtalsämnena i bilen dör ut, någon somnar och en tredje frågar om ni inte är framme snart. Som tur är finns det flera sätt att undvika denna fälla. Att finna underhållning på bilresan är inte svårare än vad man gör det till.
Vissa fördriver tiden genom att finna något att roa sig med i mobiltelefonen där man kan ta del av allt från klipp på YouTube till casinospel online. Andra väljer sömnen och drömmarnas värld som källa till underhållning. Vägarna till något som roar är lika många som de faktiska vägarna i vårt avlånga land.
En del saker passar bättre för specifika åldrar medan andra låter hela familjen delta. Här kommer fem tips på underhållning till den långa bilresan.
Djurbingo – för alla åldrar
Djurbingo är ett beprövat sätt att få hela bilen – eller husbilen för den delen – att rikta sina blickar mot vad som händer på andra sidan rutan. Leken är väldigt enkel och är lika rolig för vuxna som den är för barn (förutsatt att de har lärt sig prata).
Trots att det heter djurbingo har det egentligen inte särskilt mycket med bingo att göra. Leken går ut på att vara först med att ropa ut vilka djur man passerar. Ni bestämmer själva hur mycket olika sorters djur är värda. Kor, hästar och får är till exempel väldigt vanligt förekommande och kanske därför bara borde generera en poäng.
Något ovanligare djur att se längs med bilvägen, som grisar, getter, hundar och katter, ger två poäng medan vilda djur som rådjur och älgar ger tre poäng. Så länge alla är överens är det upp till er att avgöra poängkategori.
Om ni ser en hage med till exempel hästar får den som ropar “hästar!” poäng först. Det är alltså hela hagen som ger poäng. Man får inte poäng för varje enskilt djur.
Den med mest poäng när tävlingen är över vinner. Vissa väljer att köra hela vägen tills man är framme vid sin destination, men det fungerar minst lika bra att bestämma en siffra som man ska nå till.
Djurbingo kan lätt bli intensivt, särskilt om ni har ett gäng tävlingsmänniskor. Om två personer skulle ropa samtidigt är det de andra i bilen som avgör vem som var först. Är det för svårt att avgöra får de dela p poängen.
Barnprogram på SVT Play – för de yngsta i bilen
Att ha en smartphone eller surfplatta nära till hands i bilen är alltid ett bra val. Särskilt när de yngsta i sällskapet börjar bli uttråkade. Underhållning till dem är inte svår att finna. På SVT Play finns det till exempel mängder av barnprogram för dem att underhålla sig med. Ett hett tips är att ge dem hörlurar också så att inte hela bilen behöver lyssna på Pyjamashjältarna.
Här har barnen tillgång till allt från Sommarlovsmorgon till Bolibompa och Paddingtons äventyr. Både på appen och på hemsidan går det att aktivera ett filter som gör att barnen bara har tillgång till de program som är ämnade för deras ålder. Du behöver med andra ord inte vara orolig över att de ska snubbla in på en läskig deckare.
Att titta på en skärm allt för länge är dock inte en bra idé. Åksjuka är inte roligt för varken den som upplever det eller de andra i bilen som måste ta hand om det. Kom därför ihåg att inte låta barnen sitta och titta för länge i stöten utan se även till så att de tittar ut på vägen då och då.
Podcasts – för tonåringar & vuxna
I varje persons telefon finns det ett närmast oändligt utbud av olika podcasts. Det finns poddar om allt. Verkligen allt. Om du vill ha en podcast som enbart handlar om bokföring kommer du högsta troligt att hitta flera stycken.
Har ni tur kanske ni hittar något som både tonåringarna och de vuxna i bilen kan tänkas gilla. Då är det bara att koppla upp en telefon mot bilens högtalarsystem. Att finna en sådan podcast är dock lättare sagd än gjord. Som tur är går det ju minst lika bra att varje person lyssnar på sina favoriter med hörlurar på.
Övningskörning – 16+
Om övningskörning kan räknas som underhållning går att debattera. Icke desto mindre är det en bra aktivitet om du är någon som är över 16 år gammal och körkortslös i bilen. Se bara till att ni har tillstånd till att göra det. Att övningsköra utan att ha uppfyllt vissa kriterier är olagligt.
Är ni på det torra kan den långa resan vara ett perfekt sätt att få den aspirerande bilisten att vänja sig vid att sitta länge bakom ratten. Det är dessutom en möjlighet för föräldern att slippa göra det och få njuta passagerarsätet en stund.
Radiosporten – för alla åldrar
Få saker för människor i alla åldrar samman på samma sätt som ett spännande sportevenemang gör. Med sportradion påslagen hejar ni fram atleterna medan bilen dundrar fram genom landet. Särskilt när det är något mästerskap med svenska deltagare förvandlas kupén snabbt till en idrottsarena fylld av supportrar.
Att ha på radiosporten ger en också chansen att få en inblick i idrotter som man tidigare kanske inte hade så bra koll på. Programmet hoppar nämligen fram och tillbaka mellan olika tävlingar – från fotboll till trav, tillbaka till fotboll och vidare till tennis. Det blir på ett sätt lika mycket en källa till sportutbildning som det är en källa till underhållning.
När ni väl är framme vid den slutdestinationen bör ni inte bli förvånade om ni stannar kvar i bilen en liten stund. Radiosporten får stå på en liten stund till. Matchen är ju faktiskt inte slut än.