Spara pengar med rätt bilförsäkring

Visste du att du kan spara pengar genom att ge bilen regelbunden service? Genom att välja rätt försäkring kan hitta billigaste försäkringspremien, där service påverkar priset positivt. Därför är det klokt att följa bilens serviceintervaller och se även till att du jämför bilförsäkring för bästa pris.

Reglbunden service kan påverka försäkringspremien

Genom att serva bilen regelbundet minskar risken för tekniska problem eller mekaniska fel som kan leda till skador och olyckor. Byte av slitna bromsbelägg minskar risken för att bromssystemet går sönder, likaväl som att oljebyte håller motorn i trim. Därför kan försäkringsbolagen ta hänsyn till om en bil har underhållits och därefter ge lägre premiepriser för dessa fordon.

Täckning och förmåner

Vad gäller maskinskada, så har försäkringsbolagen ofta en gräns på hur många mil bilen får ha rullat för att ersättning ska kunna utgå om motorn havererar. Detta eftersom ju längre bilen har gått, desto större risk är det att motorn går sönder. Olika försäkringsbolag kan erbjuda olika typer av täckning och förmåner, som exempelvis mängdrabatter.

Mängdrabatt har blivit allt vanligare hos försäkringsbolagen, i hopp om att du ska bli helkund hos dem. Med helkund menas att du samlar alla dina försäkringar i samma försäkringsbolag och då får en viss procent rabatt. Även om det känns lockande och kanske enklast att samla alla försäkringar i samma bolag, behöver det inte betyda att det blir billigast. Trots mängdrabatten kan andra försäkringsbolag ha möjlighet att ge dig ett bättre pris på enstaka försäkring.

Övriga faktorer som påverkar bilförsäkringens pris

Förutom vilken typ av bil man har och hur ofta service utförts, finns det en del andra faktorer som påverkar priset på bilförsäkringen, bland annat:

  • Förarens ålder
  • Antal skadefria år
  • Bostadsort
  • Tilläggsförsäkringar

Hos de allra flesta försäkringsbolagen kan premien bli högre om föraren är ung och nyligen tagit körkort, eftersom risken att råka ut för en olycka är större bland unga förare. Visste du att statistiken visar att unga förare har nästan 4 gånger så stor risk att råka ut för bilolyckor som en äldre förare? Det finns alltså flera faktorer som påverkar priset på en försäkring och inte enbart vilken bil man har och hur ofta den servats.

Bilförsäkringen följer inte med vid ägarbyte

Om du köper en bil så avslutas automatisk den tidigare ägarens bilförsäkringägarbyte genomförs. Du bör därför i god tid innan köpet, ha undersökt vilket försäkringsbolag du vill teckna hos. Annars kanske du akut tecknar en försäkring på plats och får betala onödigt mycket pengar. Många tror felaktigt att den tidigare ägarens försäkring gäller tills man har kört hem bilen, men så är inte fallet. Skulle en olycka ske på vägen hem så kanske bilen är oförsäkrad och det kan bli en väldigt dyr historia.

Genom att jämföra hittar du enklast en försäkring som bäst passar ditt behov. Se över din nuvarande bilförsäkring med jämna mellanrum, så att du inte betalar för mycket i onödan.