Service av din motorcykel

Du som äger ett fordon bör ta in det på service regelbundet för att se till att allting fungerar på bästa sätt. Detta gäller både för bilar, husbilar och tvåhjulingar av olika slag, som motorcyklar. En motorcykel bör tas in på service en gång varje år. Men precis som för bilar kan vissa motorcyklar kräva service efter den körts ett visst antal mil. Det bästa är att du tänker på när den sista servicen skedde och väga det mot antalet mil du kört.

Om du kör din motorcykel varje dag är det bäst att du servar den en gång om året. Detta är dessutom vad de allra flesta motorcykeltillverkare rekommenderar. Efter drygt ett år kommer motorcykeln antagligen utstått en hel del slitage, speciellt om du använt den varje dag, och du måste i alla fall byta motoroljan.

Du som endast kör din motorcykel ett fåtal gånger per år behöver kanske inte ta in den på service lika ofta. Men det kan ändå vara bra att du gör detta för att vara så säker du kan. Det är nämligen dåligt för motorcykeln att endast tas in på service vart femte eller tionde år. Detta kan nämligen leda till att du missar några fel som sedan leder till en olycka.

Ett bra tips på vad du kan göra är att ta en titt på motorcykelns filter, olja och tändstift på hösten innan du ställer undan den. Det är ett sätt att se om motorcykeln är i ett gott skick eller inte och om den behöver service eller inte. Men om du inte har kunskapen om hur alla delar i en motorcykel fungerar är det ändå bäst med service innan den ställs undan inför vintern.

Vad innebär motorcykelservice?

Hur en service går till kan se lite annorlunda ut beroende på vilken verkstad du besöker. Men precis som många andra fordon brukar det följa med en servicebok med din motorcykel. Den innehåller all information om vad en service bör innehålla.

En standard service innehåller oftast kontroller och justeringar av ventiler, förgasare, tändning, transmissionskedja, men även byte av olja i motor, transmission och växellåda. Vissa verkstäder byter även oljefilter och luftfilter.

Annan service som kan tillkomma

Andra arbeten som är rätt vanligt förekommande är renoveringar av hjul, gaffel, generatorer, bromsar och elsystem. Men detta kan som sagt variera beroende på var du väljer att serva din motorcykel och vem som utför servicen. För att ta reda på exakt vad som kommer ingår rekommenderas det att du tar kontakt med verkstaden och frågar. Har du en servicebok kan du dock anta att det som står i boken är vad som kommer ske.

Att välja rätt verkstad för motorcykelservice

När du behöver hjälp med reparationer, service eller andra tjänster hos en serviceverkstad eller mc-handlare finns det några saker du bör känna till. En sak som kommer gälla är Konsumenttjänstlagen och den beskriver alla rättigheter samt skyldigheter för både verkstaden och dig som kund.

När du letar efter en verkstad är det bra om du tar en titt på flera innan du väljer en. På så sätt kan du vara säker på att du väljer den rätta för dig. Det viktigaste du bör komma ihåg är att vara väldigt noggrann när du kommunicerar med verkstaden. Det kan hjälpa dig undvika trista överraskningar och samtidigt ger det dig en chans att se hur verkstaden hanterar dina frågor och funderingar. Det är lätt att tvister uppstår när det sker kommunikationsmissar. Sådana missar är dessutom rätt vanliga när du är en ny motorcykelägare. Det finns flera begrepp som kan vara svåra att förstå.

Vid val av verkstad är det även bra om du kan fråga andra kunder om deras erfarenheter. Det ger dig en bra bild över hur verkstaden arbetar.