Lasta bilen

När du ska åka på utflykt eller resa med bilen vill du säkert ta med dig en hel del saker. Om du ska åka på skidsemester måste du självklart ta med dig all utrustning. Detta är någonting som kan ha svårt att få plats i bilen. Detsamma gäller om du vill ta med dig din cykel på sommarsemestern, då behöver du en cykelhållare. Som tur är finns det ett flertal lösningar på hur du kan packa bilen för att få med dig alla saker du behöver.

Packa inte allting i bilen

Det rekommenderas att du inte lägger all din packning inuti bilen. Den främsta anledningen till varför du bör undvika detta är säkerheten. En väska som väger runt 30 kilo kommer vara mycket tyngre ifall den slängs runt vid en olycka. Den kan väga flera tusen kilo och träffas du av den kan det leda till skador. Samma sak gäller för mindre saker. Därför är det bäst att du ser till att allting i bilen är stadigt. Stora saker i bilen kan även skymma din sikt vilket gör det osäkert för dig att köra i trafiken.

Om du har större väskor och utrustning du vill ta med dig kan det vara bättre att du transporterar de utanför bilen. Till exempel genom att sätta fast ett takräcke och takbox, eller i ett släp som du fäster vid dragkroken.

Packa takboxen rätt

Ifall du har en takbox är det viktigt att du packar den på rätt sätt. Lasta inte de allra tyngsta sakerna du behöver i takboxen och se till att allting ligger så stadigt som möjligt. Det kan vara smart att snurra fast allting.

  • Ta en titt i din bils instruktionsbok för att se till att taket på bilen kommer klara vikten av lasten.
  • Du bör även kontrollera att takboxen och takräcket klarar av vikten. Ett takräcke kan ibland ha en annorlunda maxvikt från själva boxen. Så kolla alltid båda sakerna innan du börjar lasta in dina ägodelar.
  • Se till att du lastar allting så tätt du kan.
  • Säkra sakerna i takboxen genom att börja med att lägga allting ut mot väggarna.
  • Använd någon typ av rep eller rem för att säkra allting.
  • Om du inte har någonting att packa i takboxen är det bäst att du tar bort den från bilen.

Lasta skidor, kanot eller annan stor utrustning

Om du vill ta med dig din skidor, cykel, kanot eller annan utrustning är det svårt att få plats med detta i bilen. Men precis som när du har större väskor som ska tas med finns det lösningar på vad du kan göra. Det finns lasthållare, skidhållare och andra typer av takräcken som du kan sätta fast på bilen. Dessa gör det sedan möjligt för dig att sätta fast takboxen eller din utrustning direkt på biltaket. Det är dock väldigt viktigt att du fäster sakerna ordentligt så de inte flyger av när du börjar köra.

Flytta med din bil

En sista sak som kan vara bra att känna till är om du har bestämt dig för att flytta. Många väljer att transportera alla saker själv. Men eftersom det innebär att du måste transportera stora möbler är det viktigt att du har plats för dessa. Du kan välja att hyra en flyttbil, men i många fall går det lika bra om du har en dragkrok och hyr ett släp. Detta kan innebära att du måste köra fram och tillbaka några gånger för att få med dig allt. Men det är samtidigt ett bra alternativ för personer som gärna vill flytta alla sina saker själv istället för att hyra en flyttfirma eller flyttbil.