Försäkra din bil – tryggare bilägande!

Försäkra din bil – Det är ett måste att du tecknar bilförsäkring när du ska köpa en bil. Den rätta bilförsäkringen kan dock kännas rätt svår att hitta eftersom det finns väldigt många alternativ. Det finns även relativt många försäkringsbolag att välja mellan. För att det hela ska bli lättare bör du först ta en titt och se vilka behov du ha och vilket skydd du tror att du kommer behöva. Innan du köper din bil är det viktigt att du även tar en titt på försäkringskostnader. Det kommer göra det lättare för dig att avgöra hur dyrt allting kommer bli för just den bilen du vill köpa.

En bra tumregel när det kommer till bilförsäkringar är att du inte ska betala allt för mycket för den. Genom att ta en titt på försäkringarna samtidigt som bilköpet kan det bli lättare att hitta den bästa försäkringen för dig. Vilken bilförsäkring som är bäst varierar en hel del mellan olika personer och vilken bil de har.

Att teckna en trafikförsäkring är obligatoriskt, oavsett vilken bil du har. Men sedan kan det även vara smart att teckna en halvförsäkring eller helförsäkring. När eller om du väljer att teckna mer än en trafikförsäkring är det viktigt att du känner till vad de olika försäkringarna ger dig för skydd.

Kort om de olika bilförsäkringarna

Trafikförsäkring

I Sverige är trafikförsäkringen lagstadgad och obligatorisk. Detta betyder att alla bilägare är skyldiga att teckna trafikförsäkringar så länge deras bilar inte är avställda. Om du inte har trafikförsäkring men ändå kör bilen kommer trafikförsäkringsföreningen begära en avgift på drygt 100 kronor varje dag. Detta är både onödigt och dyrt.

En trafikförsäkring täcker alla typer av personskador för dig, dina medpassagerare och personer utanför bilen. Trafikförsäkringen passar dig som äger en begagnad eller billigare bil, alltså bilar som har gått många mil.

Något som är bra att känna till är att trafikförsäkringar ger dig ingen rättsskyddsförsäkring. Hamnar du i en trafiktvist måste du själv betala för den. Trafikförsäkringen ger heller ingen räddningsförsäkring, så skulle du behöva bärgning måste du betala för det själv.

Halvförsäkring

Halvförsäkringar kan ge dig ersättning vid brand och stöld. Skulle du råka ut för en maskin- eller glasskada kommer halvförsäkringen täcka den kostnaden. Halvförsäkringar består även av rättsskyddsförsäkring och kan betala för bärgning.

En halvförsäkring passar bäst för dig som köper en ny bil där en vagnskadegaranti har ingått.

Om du däremot äger en lite äldre bil bör du kolla hur det ser ut med maskinskadeförsäkringen den slutar nämligen vara giltig efter ett antal år/antal mil.

Helförsäkring

Helförsäkringar ger dig samma typ av skydd som halvförsäkringar gör, plus en vagnskadeersättning. Alltså om bilen skulle skadas vid olyckshändelse, trafikolycka eller skadegörelse ger vagnskadeersättningen dig skyddet som behövs.

Detta är det allra dyraste alternativet när det kommer till försäkringar, och passar bäst för personer med nyare bilar där vagnskadegarantin inte är giltig längre. Det kan även passa med en helförsäkring om du har en äldre bil med ett högre värde.

Att välja försäkring

För att hitta den rätta försäkringen måste du först känna till vilken försäkringsbehov du har. Alltså om du har garage eller parkerar bilen utomhus, har en idé om hur ofta du använder bilen, samt känner till bilens ålder och hur många mil den gått. Därefter kan du börja jämföra alla tillgängliga försäkringar och olika försäkringsbolag. Detta gör du som enklast genom att antingen besöka en jämförelsesajt, eller lånförmedlare, och sedan fyller i lite information. Du kan även besöka försäkringsbolagens hemsida och begära en offert.

Sist men inte minst bör du vara noggrann med att inkludera tilläggen du behöver när du begär offert. Då kommer det bli lättare för bolagen att ge dig tydliga svar i offerten.