Årlig service av din husbil

Bilar behöver servas regelbundet för att förhindra problem och för att alla passagerare ska hållas så säkra som möjligt. Detsamma gäller för husbilar. Men när det kommer till en husbil ser det lite annorlunda ut eftersom dessa fordon består av både en bodel och en bildel.

För att din husbil ska fungera på bästa sätt är det viktigt att du underhåller den, bland annat genom att byta filter och olja. Husbilens vätskor drar nämligen till sig en del vatten och över tid kommer det leda till kondens vilket kan påverka effekten. Det finns flera auktoriserade verkstäder som kan hjälpa dig med service för din husbil, både för själva bildelen och bodelen. Det finns verkstäder som endast hjälper med vissa bilmärken, och verkstäder som kan hjälpa dig oavsett vilken typ av husbil du äger. En rekommendation är att du kollar upp vilka firmor det finns i ditt område och bokar en tid för att få hjälpen du behöver.

Det här kan ske under en service

Serviceteknikern som utför servicen kommer följa ett protokoll som finns och sedan pricka av alla punkter eftersom. Vissa protokoll innehåller upp till 80 olika punkter som måste bockas av innan det är möjligt att säga att servicen är färdig. Många verkstäder har servicepaket som de kan använda sig av, och det bör finnas en servicebok som innehåller allt just din husbil bör gå igenom. I denna kan du alltså se vad som bör ingå i service för din husbil.

Husbilen kommer kopplas upp till en diagnosdator som hjälper till att leta efter eventuella fel,, därefter kan serviceteknikern utföra underhållsarbeten som krävs, till exempel byta luftfilter, bränslefilter, olja, kupéfilter och så vidare. Efter några år är det även vanligt att byta ut bromsvätskan.

Hur ofta ska husbilen servas?

Din servicebok har information om hur ofta husbilen bör servas och denna tid varierar lite beroende på den husbil du äger och hur många mil den körts. Vissa husbilar bör servas vartannat år, eller när de har körts 4800 mil. Dock rekommenderar de flera verkstäder att du utför en service på husbilen minst en gång varje år, helst under hösten eftersom belastningen är ofta lägre under den tiden. Husbilen kommer dessutom må bättre under vintern ifall den blir helt rengjord och har påfyllda oljor innan du ställer undan den. Vissa personer som köper en ny husbil struntar i att serva den under de första åren. Detta rekommenderas inte. En ny husbil behöver regelbundna byten och påfyllningar av bland annat bromsvätska samt AC-service.

Vinterförvaring av din husbil

Efter semestern och när hösten börjar närma sig anses säsongen för husbilar vara över. Det är då dags att du planerar vinterförvaringen för din husbil. I alla fall om du har bestämt dig för att inte använda husbilen under vintern. Det är väldigt viktigt att du tar hand om den på rätt sätt, även fast den endast kommer stå oanvänd under ett antal månader.

Det bästa sättet att förvara din husbil på är att ställa den under ett tak. Har du en ventilerad lokal är det ännu bättre. Du behöver inte ha ett garage som är uppvärmt, utan det går lika bra med en tom lada eller en industrilokal som har plats. Garantier omfattar inte frysskador och på grund av detta bör du även tömma vattensystemet innan du ställer undan husbilen.

Tänk på detta inför vinterförvaring av husbil

  • Lägg i en växel och dra inte i handbromsen. Den kan nämligen låsa sig.
  • Öppna rutorna lite så att det blir lättare för luften att cirkulera.
  • Töm inte kylsystemet i motorn.
  • Städa ur husbilen noga, och se till att du tar bort allt ätbart. Detta minskar risken med möss.

Genom att du tar husbilen in på service under hösten kommer det bli lättare när det är dags att ta ut husbilen från vinterförvaringen. Väntetiderna på verkstäder är ofta väldigt långa under våren. Gammal olja innehåller dessutom kondens vilket kan skada motor och växellåda. Du kan undvika detta med servicen innan husbilen ställs undan.

Lämna en kommentar